Nim zjemy planetę, czyli zin z przepisami kulinarnymi dobrymi dla klimatu
Kociołek towarzyski, klasyk na kwadrans studencki i kowbojska tarta warzywna. Przepisy na te i inne dania znalazły się w wyjątkowej wizualnie publikacji Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie, która powstała podczas warsztatów z tworzenia książki kucharskiej z przepisami przyjaznymi dla planety. Wszystkie ilustracje do przepisów są dziełem uczestników warsztatów.
KSIĄŻKĘ W FORMACIE PDF MOŻESZ POBRAĆ TUTAJ
Przepisy wyróżniają się prostotą, sezonowością i wykorzystywaniem tego co mamy akurat w lodówce. Ważnym aspektem w ich tworzeniu oprócz idei zero waste była lokalność oraz nacisk na spontaniczność i dowolne modyfikacje – w zależności od dostępności składników.
Na początku maja Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Wiewiórka zorganizowała dwudniowe warsztaty z tworzenia książki kucharskiej z przepisami na dania przyjazne środowisku. Warsztat poprowadzili Zofia Paloma Hyjek – artystka, założycielka Studia EEEOOO oraz Bartolomeo Koczenasz – artysta sztuk wizualnych i współzałożyciel CSW Wiewiórka w Krakowie.
Na warsztaty zaprosiliśmy osoby zainteresowane zagadnieniami związanymi z wpływem produkcji żywności na środowisko naturalne. Uczestnicy i uczestniczki mieli/ały zaproponować nam swoje własne przepisy, wraz z uzasadnieniem wyboru, a następnie zaprojektować i wykonać ilustracje do zgłoszonych przepisów.
Unikatową, papierową wersję będzie można zdobyć na wydarzeniach organizowanych w ramach projektu Nasza żywność. Nasza przyszłość – np. na stoiskach FKO na festiwalach i innych eventach.
Druk zina kucharskiego został zaplanowany w technice RISO, łączącej cechy właściwe dla sitodruku, fotokopiarki oraz druku cyfrowego. Maszyny RISO są niskoemisyjne, a wykorzystywane farby bazują na oleju z otrębów ryżowych i nie zawierają toksyn.
Kampania Nasza żywność. Nasza przyszłość, w ramach której powstała książka kucharska oraz zorganizowaliśmy warsztaty, ma na celu zmobilizowanie młodzieży do świadomej konsumpcji i aktywnego wspierania działań na rzecz zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności, uczciwych stosunków handlowych, poszanowania praw człowieka i praw pracowniczych oraz zrównoważonego rozwoju.