Nasz profile

Nim zjemy planetę, czyli zin z przepisami kulinarnymi dobrymi dla klimatu

Studenci

Nim zjemy planetę, czyli zin z przepisami kulinarnymi dobrymi dla klimatu

Nim zjemy planetę, czyli zin z przepisami kulinarnymi dobrymi dla klimatu

Kociołek towarzyski, klasyk na kwadrans studencki i kowbojska tarta warzywna. Przepisy na te i inne dania znalazły się w wyjątkowej wizualnie publikacji Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie, która powstała podczas warsztatów z tworzenia książki kucharskiej z przepisami przyjaznymi dla planety. Wszystkie ilustracje do przepisów są dziełem uczestników warsztatów.

KSIĄŻKĘ W FORMACIE PDF MOŻESZ POBRAĆ TUTAJ

Przepisy wyróżniają się prostotą, sezonowością i wykorzystywaniem tego co mamy akurat w lodówce. Ważnym aspektem w ich tworzeniu oprócz idei zero waste była lokalność oraz nacisk na spontaniczność i dowolne modyfikacje – w zależności od dostępności składników.

Na początku maja Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Wiewiórka zorganizowała dwudniowe warsztaty z tworzenia książki kucharskiej z przepisami na dania przyjazne środowisku. Warsztat poprowadzili Zofia Paloma Hyjek – artystka, założycielka Studia EEEOOO oraz Bartolomeo Koczenasz – artysta sztuk wizualnych i współzałożyciel CSW Wiewiórka w Krakowie.

Na warsztaty zaprosiliśmy osoby zainteresowane zagadnieniami związanymi z wpływem produkcji żywności na środowisko naturalne. Uczestnicy i uczestniczki mieli/ały zaproponować nam swoje własne przepisy, wraz z uzasadnieniem wyboru, a następnie zaprojektować i wykonać ilustracje do zgłoszonych przepisów.

Unikatową, papierową wersję będzie można zdobyć na wydarzeniach organizowanych w ramach projektu Nasza żywność. Nasza przyszłość – np. na stoiskach FKO na festiwalach i innych eventach.

Druk zina kucharskiego został zaplanowany w technice RISO, łączącej cechy właściwe dla sitodruku, fotokopiarki oraz druku cyfrowego. Maszyny RISO są niskoemisyjne, a wykorzystywane farby bazują na oleju z otrębów ryżowych i nie zawierają toksyn.

Kampania Nasza żywność. Nasza przyszłość, w ramach której powstała książka kucharska oraz zorganizowaliśmy warsztaty, ma na celu zmobilizowanie młodzieży do świadomej konsumpcji i aktywnego wspierania działań na rzecz zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności, uczciwych stosunków handlowych, poszanowania praw człowieka i praw pracowniczych oraz zrównoważonego rozwoju.

Redakcja Pod Prąd

Magazyn "płyń POD PRĄD” jest ogólnopolskim bezpłatnym kwartalnikiem studenckim z corocznym numerem specjalnym - STARTER dla studentów pierwszego roku. Magazyn trafia w potrzeby studentów używając różnorodnych form, takich jak: reportaże z ważnych wydarzeń na uczelniach; wywiady ze studentami, psychologami, profesorami, ciekawymi ludźmi; prezentacje kół naukowych; porady dotyczące zachowania się w różnych sytuacjach w życiu studenckim. „płyń POD PRĄD” dotyka ważnych tematów w życiu społecznym studenta, takich jak nauka, wartości oraz relacje międzyludzkie. Chcesz do nas pisać? Napisz! redakcja(at)podprad.pl Chcesz by objąć patronatem wydarzenie studenckie? Napisz do Marty! Marta Chelińska mchelinska(at)hotmail.com Kontakt do naczelnej - Katarzyny Michałowskiej: naczelna(at).podprad.pl

Komentarze

Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także Studenci

Na górę