Gotuj prosto. Gotuj pięknie. Gotuj po japońsku.
9/10
Ivan Orkin, Chris Ying
Gaijin gotuje. Kuchnia japońska dla nie-Japończyków
Japońska kuchnia wielu pociąga, ale wydaje się zbyt skomplikowana. Nie każdy wie, od czego zacząć i wielu czuje się onieśmielonych ciężarem tradycji i zawiłymi rytuałami. „Gaijin gotuje” w prostu sposób stara się wytłumaczyć Japońskie gotowanie.
Naucz się przygotowywać idealnego tonkatsu i zwiń swoją pierwszą wielką rolkę sushi.
Oprócz prostych przepisów autor wprowadza nas w Japoński świat. Książka okraszona przepięknymi zdjęciami oraz (co uważam, że jest super pomysłem) słowniczkiem składników.
Niepowtarzalne smaki Japonii uwodzą nowe pokolenia. Orkin twierdzi, że nie trzeba być Japończykiem, by wyczarować coś znakomitego według tamtejszych receptur. Autor książki jest tego żywym dowodem. Spędził w Japonii niemal trzy dekady i otworzył tam dwa cieszące się powodzeniem bary z ramenem.
Przygotuj pyszne i pożywne kociołki z mięsem kurczaka lub wołowiną.
Ivan Orkin mieszka dziś i gotuje w Nowym Jorku, ale jego miłość do japońskiej kuchni nigdy nie przeminęła. Jak sam mówi, japońskie jedzenie nie jest aż tak „szlachetne i wypieszczone”.
Życie w Japonii obfituje w podobne sytuacje, co życie w każdym innym miejscu na świecie. Są tygodnie pełne obowiązków i weekendy przeznaczone na odpoczynek, wyjątkowe święta, ponure zimy, upalne lata… i jedzenie na każdą z tych okazji.
Urządź własne temaki party, oczaruj znajomych stołem z oden.
Ivan Orkin sam siebie tytułuje gaijinem (wym. gajdzinem) – to japońskie określenie oznaczające outsidera, czasem nawet intruza. Japońska kuchnia urzekła go bez pamięci, gdy był jeszcze nastolatkiem. Ale nawet po prawie trzydziestu latach spędzonych w Japonii (gdzie prowadził dwa bary z ramenem, które przyniosły mu międzynarodowy rozgłos) pozostał tym obcym.