Nasz profile

Przepyszne świąteczne ciasteczka w Czechach

Studenci

Przepyszne świąteczne ciasteczka w Czechach

Przepyszne świąteczne ciasteczka w Czechach

Świąteczne ciasteczka! W niemal każdej czeskiej rodzinie nie może zabraknąć ich na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Zdradzę wam tajemnicę. Im więcej gatunków, tym lepiej.

Pamiętam jak moja mama mówiła, że w tym roku upiecze co najmniej siedem rodzajów ciasteczek. Zazwyczaj udawało jej się upiec dwa, maksymalnie trzy wersje tych smakowitości. Moja ciocia, natomiast, była w tej dyscyplinie bezkonkurencyjna. W weekend była w stanie upiec dwanaście! różnych gatunków ciasteczek.

W dzieciństwie kochałam czas adwentu, obserwowałam mamę jak robi ciasto na Vanilkové rohlíčky (Waniliowe półksiężyce). To ciasteczka, które są w Czechach najpopularniejsze.

Ciasteczka czekają na Święta leżąc w pudełku po butach na szczycie najwyższej szafy

Są panie, które już w lecie robią zamówienia na ciasteczka świąteczne, bo gdy przyjdzie czas, sprzedają je z dużym wzięciem za całkiem wysokie ceny.

Ciasteczka wkładamy do pudełek po butach, a następnie chowamy je na szczycie najwyższej szafy, aby nikt nie miał ochoty dostać się do nich, by je zjeść przed świętami.

Kiedy po raz pierwszy piekłam waniliowe półksiężyce, spaliłam je na węgiel

Po wyrobieniu, ciasto leżakuje całą dobę. Na drugi dzień formuje się z niego rogaliki, albo – jak kto woli – półksiężyce, a następnie się je wypieka. Kiedy po raz pierwszy piekłam te ciasteczka, spaliłam je na węgiel.

Gdy zaczniemy wypiekać ciasteczka, po paru minutach zapach wanilii i orzeszków rozprzestrzeni się po całym domu. Ten świąteczny aromat nie ominie także naszych sąsiadów. Ale uwaga! Każda Czeszka i Czech wie, że Vanilkové rohlíčky trzeba pilnować. W większości przepisów zalecany czas pieczenia to dziesięć minut, ale nauczona doświadczeniem, wyciągam je po siódmej minucie, kiedy zaczynają się rumienić. Potem zostawiam, by odpoczywały, ponieważ po upieczeniu są bardzo kruche. A, gdy się schłodzą, przesypuję cukrem pudrem.

Trudno powiedzieć, czy ten gatunek ciasteczek przypisuje się czeskiej kuchni

Historia Vanilkových rohlíčků sięga 1683 roku, kiedy według legendy zaczęto piec je na cześć klęski wojsk osmańskich pod Wiedniem. Zawsze uważałam, że nazwa ciasteczek pochodzi od wanilii, która jest jednym z ważnych składników tych ciastek, i od rogalika, czyli typowej czeskiej bułki w kształcie półksiężyca robionej ze smalcu.

Z historii wiemy, że w tamtych czasach Imperium Osmańskie miało na swojej fladze półksiężyc, dlatego prawdopodobnie zaczęto piec waniliowe półksiężyce. Następnie rozprzestrzeniły się one w całej monarchii austriackiej, w tym w Czechach, gdzie stały się typowym ciastkiem bożonarodzeniowym.

Oryginalna austriacka receptura wykorzystuje głównie mielone migdały, w Czechach używa się wyłącznie orzechów włoskich, większość czeskich gospodyń niemal obraża się, kiedy ktoś wspomni o migdałach w tych ciasteczkach.

Vanilkové rohlíčky zjadamy oglądając typowe czeskie bajki jak Tři oříšky pro popelku, Anděl páně, albo filmu Pelíšky, który już od lat gra na kanale Czeskiej Telewizji w każdą Wigilię.

Izabela Waclawková

Zapraszamy do zrobienia świątecznego Kahoota: https://create.kahoot.it/share/boze-narodzenie-quiz-rodzinny/bcf1847d-66e3-4a2f-ba18-649c38f3c9c0

 

Studentka dziennikarstwa i wiedzy o teatrze na Uniwersytecie Palackého w Ołomuńcu. Grała w spektaklu "Skrzypek na dachu" i "Czarownice ze Salem" w Teatrze Cieszyńskim. Pisze artykuły do Dobrých Zpráv i czasami miesięcznika Zwrot. Wakacje spędziła w Czeskiej Telewizji. Tymczasowo wymieniła telewizję za Radio Mors, ponieważ bierze udział w programie Erasmusa w Gdańsku.

Komentarze

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz także Studenci

Na górę