Pięć obiadów za mniej niż 10 zł
Studia to niezwykle radosny, ale również bardzo intensywny okres w życiu. W tym czasie nierzadko musimy oddawać się wielu różnorodnym czynnościom: trzeba poszerzać swoje horyzonty poprzez ciągłe imprezowanie, poznawanie nowych ludzi, mądre (lub też mniej mądre) dyskusje, nie zapominając przy tym oczywiście o nauce. Żeby mieć na to wszystko siły należy część skromnego, studenckiego budżetu przeznaczyć na jakieś dobre jedzonko.
Wiedząc jak ważną rzeczą jest dobry, tani i szybki do wykonania posiłek przedstawiamy 5 starannie wyselekcjonowanych przepisów na obiady, po spożyciu których zostanie ci jeszcze dość cennych złotówek na inne niezbędne w życiu każdego studenta rozrywki np. na podręczniki.
Prawie domowa pomidorowa
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
– pęczek włoszczyzny – ok. 1,50 zł
– 2 ekologiczne kostki rosołowe – ok. 2 zł
– 1 mały koncentrat pomidorowy – ok. 1,50 zł
– śmietana 200 ml, 18% lub 30% – ok. 3 zł
– 1 woreczek ryżu lub pól paczki makaronu – ok. 1,00 zł
Umytą i obraną włoszczyznę zalać 1 – 1,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy. Gdy zupa zacznie wrzeć wrzucić ryż i gotować 20 min. na małym ogniu. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. W wersji z makaronem: ugotować makaron w osobnym garnku i zalać zupą na talerzu. W nieco droższej wersji proponujemy doprawić pomidorówkę bazylią.
Warzywna wariacja
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
– mrożonka warzywna (np. mieszanka chińska) – ok. 5,50 zł
– 2 woreczki ryżu – ok. 2,00 zł
Mrożone warzywa wrzucić na patelnię, dusić na oleju ok. 15 min., aż będą miękkie, przyprawić do smaku. Jeśli przywierają do patelni, podlać małą ilością wody. Podawać z ryżem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.
Kurczak jak u mamy
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
– pojedyncza pierś kurczaka – ok. 7,00 zł
– ok. 0,5 kg ziemniaków – ok. 2,00 zł
– 1 jabłko + 1 marchew – razem ok. 1 zł
Ziemniaki obrać i ugotować. Umyta pierś kurczaka przekroić wzdłuż na dwa płaskie kawałki, lub pokroić na kilka mniejszych, również starając się, aby były płaskie (szybciej się smażą). Posolić i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jabłko i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, doprawić cukrem i wymieszać.
W bardziej czasochłonnej, ale i smaczniejszej wersji: kawałki kurczaka przed usmażeniem natrzeć solą, pieprzem, majerankiem lub innymi ziołami, papryką lub czosnkiem.
Naleśniki wujka Augusta
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
– 0,40 dkg pieczarek – ok. 4 zł
– 2 duże cebule – ok. 1 zł
– 1 jajko ekologiczne – ok. 0,80 zł
– ok. 1,5 – 2 szklanki mąki – ok. 1,50 zł
– 1 szklanka mleka – ok. 1 zł
Przygotować farsz do naleśników: obrane i posiekane w kostkę cebule podsmażyć, dodać umyte pieczarki, pokrojone w półplasterki. Smażyć aż pieczarki będą miękkie i z patelni odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem, na pikantnie.
Przygotować ciasto naleśnikowe: zmieszać mąkę z mlekiem i jajkiem, w razie potrzeby dolać wody, żeby ciasto nie było zbyt gęste; doprawić odrobiną soli. Smażyć naleśniki, na usmażone nałożyć trochę farszu, złożyć na pól lub zwinąć w rulon.
W bardziej luksusowej wersji: do środka naleśnika włożyć plaster żółtego sera, można także polać keczupem.
Wegetariańskie spaghetti
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
– pół paczki makaronu (spaghetti lub inny) – ok. 2 zł
– 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych) – ok. 3 zł
– 2 cebule – ok. 1 zł
– pól opakowania bazylii – ok. 1 zł
Obrane cebule pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory z puszki, podgrzać, doprawić solą, pieprzem i bazylia do smaku. Makaron ugotować wg przepisu, polać sosem.
W droższej wersji można posypać startym żółtym serem.
Życzymy smacznego!
(Sylwia Hofman / Gosia Pszczoła)
