Nasz profile

5 dań za jedyne 5 zł

Poradniki

5 dań za jedyne 5 zł

5 dań za jedyne 5 zł

Studia to niezwykle radosny, ale również bardzo intensywny okres w życiu. W tym czasie nierzadko musimy oddawać się wielu różnorodnym czynnościom: trzeba poszerzać swoje horyzonty poprzez ciągłe imprezowanie, poznawanie nowych ludzi, mądre (lub też mniej mądre) dyskusje, nie zapominając przy tym oczywiście o nauce. Żeby mieć na to wszystko siły należy część skromnego, studenckiego budżetu przeznaczyć na jakieś dobre jedzonko.

 

Wiedząc jak ważną rzeczą jest dobry, tani i szybki do wykonania posiłek przedstawiamy 5 starannie wyselekcjonowanych przepisów na obiady, po spożyciu których zostanie ci jeszcze dość cennych złotówek na inne niezbędne w życiu każdego studenta rozrywki np. na podręczniki.

 

1 Prawie domowa pomidorowa

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

–        pęczek włoszczyzny – ok. 1,50 zł

–        2 kostki rosołowe – ok. 0,50 zł

–        1 mały koncentrat pomidorowy – ok. 0,50 zł

–        śmietana 200 ml, 18% lub 30% – ok. 1,50 zł

–        1 woreczek ryżu lub pól paczki makaronu – ok. 0,50 zł – 1,00 zł

Umytą i obraną włoszczyznę zalać 1 – 1,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy. Gdy zupa zacznie wrzeć wrzucić ryż i gotować 20 min. na małym ogniu. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. W wersji z makaronem: ugotować makaron w osobnym garnku i zalać zupą na talerzu. W nieco droższej wersji proponujemy doprawić pomidorówkę bazylią.

2 Warzywna wariacja

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

–        mrożonka warzywna (np. mieszanka chińska) – ok. 3,50 – 4,00 zł

–        2 woreczki ryżu – ok. 1,00 zł

Mrożone warzywa wrzucić na patelnię, dusić na oleju ok. 15 min., aż będą miękkie, przyprawić do smaku. Jeśli przywierają do patelni, podlać małą ilością wody. Podawać z ryżem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.

3 Kurczak jak u mamy

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

–        pojedyncza pierś kurczaka – ok. 3,00 zł

–        ok. 0,5 kg ziemniaków – ok. 1,00 zł

–        1 jabłko + 1 marchew – razem ok. 0,50 zł

Ziemniaki obrać i ugotować. Umyta pierś kurczaka przekroić wzdłuż na dwa płaskie kawałki, lub pokroić na kilka mniejszych, również starając się, aby były płaskie (szybciej się smażą). Posolić i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jabłko i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, doprawić cukrem i wymieszać.

W bardziej czasochłonnej, ale i smaczniejszej wersji: kawałki kurczaka przed usmażeniem natrzeć solą, pieprzem, majerankiem lub innymi ziołami, papryką lub czosnkiem.

4 Naleśniki wujka Augusta

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

–        0,40 dkg pieczarek – ok. 2,50 zł

–        2 duże cebule – ok. 0,50 zł

–        1 jajko – ok. 0,40 zł

–        ok. 1,5 – 2 szklanki mąki – ok. 1,00 zł

–        1 szklanka mleka – ok. 0,50 zł

Przygotować farsz do naleśników: obrane i posiekane w kostkę cebule podsmażyć, dodać umyte pieczarki, pokrojone w półplasterki. Smażyć aż pieczarki będą miękkie i z patelni odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem, na pikantnie.

Przygotować ciasto naleśnikowe: zmieszać mąkę z mlekiem i jajkiem, w razie potrzeby dolać wody, żeby ciasto nie było zbyt gęste; doprawić odrobiną soli. Smażyć naleśniki, na usmażone nałożyć trochę farszu, złożyć na pól lub zwinąć w rulon.

W bardziej luksusowej wersji: do środka naleśnika włożyć plaster żółtego sera, można także polać keczupem.

5 Wegetariańskie spaghetti

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

–        pół paczki makaronu (spaghetti lub inny) – ok. 1,00 zł

–        1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych) – ok. 1,50 – 2,50 zł

–        2 cebule – ok. 0,50 zł

–        pól opakowania bazylii – ok. 0,50 zł

Obrane cebule pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory z puszki, podgrzać, doprawić solą, pieprzem i bazylia do smaku. Makaron ugotować wg przepisu, polać sosem.

W droższej wersji można posypać startym żółtym serem.

 Życzymy smacznego.

 

(Sylwia Hofman / Gosia Pszczoła)

CZYTAJ DALEJ
Zobacz również
Redakcja Pod Prąd

Magazyn "płyń POD PRĄD” jest ogólnopolskim bezpłatnym kwartalnikiem studenckim z corocznym numerem specjalnym - STARTER dla studentów pierwszego roku. Magazyn trafia w potrzeby studentów używając różnorodnych form, takich jak: reportaże z ważnych wydarzeń na uczelniach; wywiady ze studentami, psychologami, profesorami, ciekawymi ludźmi; prezentacje kół naukowych; porady dotyczące zachowania się w różnych sytuacjach w życiu studenckim. „płyń POD PRĄD” dotyka ważnych tematów w życiu społecznym studenta, takich jak nauka, wartości oraz relacje międzyludzkie. Chcesz do nas pisać? Napisz! redakcja(at)podprad.pl Chcesz by objąć patronatem wydarzenie studenckie? Napisz do Marty! Marta Chelińska mchelinska(at)hotmail.com Kontakt do naczelnej - Katarzyny Michałowskiej: naczelna(at).podprad.pl

Komentarze

Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także Poradniki

Na górę