Nasz profile

Sposób na udaną imprezę

Sposób na udaną imprezę

Na sukces dobrej imprezy składają się: ludzie, dobra muzyka i jedzenie, którego nie zabraknie na stole. O pierwsze i drugie jest łatwo, zapraszamy naszych przyjaciół oraz znajomych, znajomych znajomych itd. Wybieramy ulubione kawałki muzyczne i gotowe. Ale trzecie? Jak wyjść poza schemat chipsów i coca coli?

Kluczem jest pomysł, a jedzenia na imprezce nie zabraknie i wszyscy chętnie wam pomogą w przygotowaniach.

Piasek pustyni

Jako naród do schematycznych nie należymy, a cóż dopiero polski student, który lubi i chce się bawić. Miałam znajomego na studiach, który podał na imprezie deser o nazwie Piasek Pustyni. Brzmiało tajemniczo, w rzeczywistości był to wymieszany cukier z kakao, muszę przyznać było to dalekie wyjście poza schemat deseru, ale chłopak poradził sobie.

Tematycznie

Kiedy przygotowujesz imprezę, warto byś pomyślał o jakimś jej temacie, haśle lub czymś podobnym. Po co? Łatwiej jest przygotować jedzenie, skromną dekorację i prosto włączyć innych w przygotowania. A włączenie innych oznacza jedno: twoją oszczędność.

Impreza meksykańska

Chili plus dodatki, dipy plus warzywa oraz coś na słodko. Dekoracją mogą być kolorowe serwetki i kolorowe spinacze do papieru porozrzucane na stole.

 

CHILI

1 duża drobno posiekana cebula

1 kg mięsa mielonego

3 puszki czerwonej fasoli

2 litry soku pomidorowego

1 mały koncentrat pomidorowy

2 łyżki cukru

1-2 łyżeczki chili w proszku, zależy jak lubicie ostro

sól i pieprz do smaku

 

Podsmaż mięso i cebulę w dużym garnku na 3 łyżkach oleju. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj resztę składników i gotuj około godziny na mały ogniu, mieszając co jakiś czas.

Podawaj z pokrojonym chlebem lub bułką.

 

DIP

Podstawą dipu śmietanowego jest 200g śmietany i 200g serka homogenizowanego wymieszane razem.

 

Dip cebulowy:

Podstawa dipu śmietanowego wymieszana z cebulową zupą w proszku

 

Dip paprykowy:

Podstawa dipu śmietanowego wymieszana z solą, pieprzem i chili w proszku do smaku

 

Dodatkami mogą być różnego rodzaju warzywa pokrojone w paski np.: ogórek, marchewka, seler naciowy, kalafior.

 

COŚ NA SŁODKO

1 paczka chipsów kukurydzianych

3 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

Wyłóż chipsy na blachę do pieczenia, polej miodem i oprósz cynamonem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min, nie dłużej.

 

Na pytanie: Co przynieść?, możesz odpowiedzieć: pokrojone warzywa, chipsy kukurydziane, dip, coś meksykańskiego.

 

Sałatkowe spotkanie

Różnego rodzaju sałatki na słono i słodko. Dekoracją mogą być kolorowe karmelki lub cukierki typu M&M porozrzucane na stole pomiędzy półmiskami. Będzie kolorowo.

 

Kilka przepisów na coś prostego, taniego i smacznego.

 

SAŁATKA ZIEMIACZANA

1 kg ugotowanych czerwonych ziemniaków

4 ugotowane na twardo jajka

1/2 średniej wielkości cebuli, drobno posiekanej

3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku

Pokrój ziemniaki w dużą kostkę, dodaj pokrojone w kostkę jajka, cebulę i majonez , sól i pieprz do smaku.

 

SAŁATKA MAKARONOWA

1 paczka ugotowanego makaronu świderki, muszelki lub inne kształty

10 dag bardzo cienko pokrojonej szynki

1 puszka pokrojonego w kostkę ananasa

2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany, sól i pieprz do smaku ( można dodać też 1/2 szklanki orzechów włoskich)

Wszystko razem wymieszaj.

 

SAŁATKA OWOCOWA

3 banany

3 jabłka

1 łyżka kokosu

1 łyżka rodzynek

2 serki waniliowe po 200g każdy

Obierz i pokrój banany w plastry, dodaj pokrojone w kostkę jabłka, dodaj kokos, rodzynki i serki. Wszystko wymieszaj.

 

Każdy „wnosi” sałatkę na imprezę.

 

Ciasta

Zasięgnęłam trochę języka i dowiedziałam się, że prawie na każdej imprezie cieszy się powodzeniem sernik i jabłecznik. Doskonale to rozumiem, są to wyjątkowe ciasta wpisane w naszą kulturę. Podaję zatem łatwe przepisy na te dwa polskie ciasta w wersji studenckiej.

 

SERNIK

1 duża paczka słonych krakersów, drobno pokruszonych

1/2 kostki rozpuszczonego masła

2 łyżki cukru

Wszystko razem wymieszaj i wyłóż na blachę i przyciśnij do dna.

1/2 kg zmielonego twarogu

1 puszka słodkiego mleka skondensowanego

1 jajko

1 łyżeczka wanilii

1 łyżka mąki

Wszystko dobrze zmiksuj i wylej na masę krakersową. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1 godz.

 

SZARLOTKA

5 jabłek, obranych i pokrojonych w plastry

1/4 szklanki cukru

1 łyżka cynamonu

1 duża paczka solonych krakersów, drobno pokruszonych

1/2 kostki masła, rozpuszczonego

2 łyżki cukru

 

Wymieszaj krakersy, masło i cukier. Połowę tej masy wyłóż na blachę, a na to wyłóż pokrojone jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Na koniec przykryj jabłka resztą masy krakersowej. Piecz w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 30 min.

 

Jeśli jednak jest już za późno na przygotowania, to zostają dwie drogi wyjścia, albo mieszaj wszystko, co masz w lodówce i zapiekaj, jak robili moi koledzy, nazywając to Paciajstwem czasami smacznym, a czasami wręcz czymś niezjadliwym, albo skorzystaj z dobroci dzisiejszej cywilizacji i zamów pizzę.

Redakcja Pod Prąd

Magazyn "płyń POD PRĄD” jest ogólnopolskim bezpłatnym kwartalnikiem studenckim z corocznym numerem specjalnym - STARTER dla studentów pierwszego roku. Magazyn trafia w potrzeby studentów używając różnorodnych form, takich jak: reportaże z ważnych wydarzeń na uczelniach; wywiady ze studentami, psychologami, profesorami, ciekawymi ludźmi; prezentacje kół naukowych; porady dotyczące zachowania się w różnych sytuacjach w życiu studenckim. „płyń POD PRĄD” dotyka ważnych tematów w życiu społecznym studenta, takich jak nauka, wartości oraz relacje międzyludzkie. Chcesz do nas pisać? Napisz! redakcja(at)podprad.pl Chcesz by objąć patronatem wydarzenie studenckie? Napisz do Marty! Marta Chelińska mchelinska(at)hotmail.com Kontakt do naczelnej - Katarzyny Michałowskiej: naczelna(at).podprad.pl

Komentarze

Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także Poradniki

Na górę