Nasz profile

Co może nam szkodzić? – konserwanty!

Poradniki

Co może nam szkodzić? – konserwanty!

Co może nam szkodzić? – konserwanty!

Wchodząc do sklepu często nie zastanawiamy się nad tym, co kupujemy. Wybieramy ulubione produkty nie patrząc, jaki jest ich skład. A może ucierpieć na tym nie tylko nasze samopoczucie, ale także zdrowie.

Ruch i odpowiednie odżywianie są podstawą zdrowego trybu życia. To, co jemy wpływa na naszą fizyczną i psychiczną sprawność. Warto zatem przyjrzeć się produktom, które wkładamy do koszyka i zastanowić się, co sprzyja naszemu zdrowiu.

Substancje dodatkowe

Obecnie trudno znaleźć żywność bez substancji dodatkowych. Dzięki nim produkty mają ładniejszy wygląd, lepszy smak i zapach, oraz przedłużony okres przydatności do spożycia. Wśród najczęściej stosowanych można wymienić barwniki syntetyczne, konserwanty, substancje zakwaszające i zagęszczające.

Każdy dodatek do żywności musi spełniać określone prawem warunki i nie stanowić zagrożenia dla zdrowia. Pomimo takich środków ostrożności, wiele osób twierdzi, że substancje dodatkowe są przyczyną alergii, a nawet działają rakotwórczo. Żadne badania nie potwierdzają jednak oficjalnie takiego stanu rzeczy. Niemniej ważne jest kontrolowanie spożycia substancji dodatkowych i sprawdzanie informacji zawartych na opakowaniu produktu ze względu na możliwość kumulowania się tych substancji w organizmie.

Żywność modyfikowana genetycznie

W naszych sklepach znajduje się również żywność modyfikowana genetycznie. Są to produkty zawierające gen obcego pochodzenia, dzięki któremu zyskuje takie cechy jak trwałość, odporność na szkodniki i pleśń, lepszy smak, zapach i wygląd. Według zwolenników takiego pożywienia, nie ma dowodów na negatywne konsekwencje modyfikacji genetycznych dla zdrowia konsumentów.

Co więcej mówią oni, że produkty takie są zdrowsze, ponieważ nie muszą być pryskane środkami chemicznymi i nie zawierają pestycydów. Przeciwnicy żywności modyfikowanej genetycznie twierdzą natomiast, że konsumpcja takiej żywności może być przyczyną alergii, schorzeń przewodu pokarmowego, problemów z płodnością, a nawet zwiększać odporność człowieka na antybiotyki. Dlatego mimo, iż oficjalnie nie przedstawiono skutków ubocznych żywności modyfikowanej genetycznie, zachęca się do ostrożności przy jej zakupie.

Nawozy sztuczne

Także sięgając po nawożone i pryskane owoce i warzywa należy mieć się na baczności. Nawozy dostarczają roślinom składników pokarmowych w postaci minerałów, ale nadmierne ich użycie może prowadzić do nagromadzenia się szkodliwych substancji chemicznych w roślinach. W większości przypadków zwyczajne mycie pod bieżącą wodą zapewnia jednak wypłukanie szkodliwych związków chemicznych, dlatego warto o tym pamiętać.

Przy obecnym poziomie rozwoju techniki i pogoni producentów za zyskiem, niemożliwym wydaje się uniknięcie zmian w produkcji żywności. Jako konsumenci stajemy przed trudnym wyborem. Z jednej strony jakość, z drugiej cena. Biorąc jednak po uwagę wartość dobra, jakim jest nasze zdrowie i długie życie, zachęcam do bardziej wnikliwej analizy zawartości lodówki, czytania etykiet produktów oraz w miarę możliwości, zaopatrywania się w sklepach z żywością ekologiczną.

W skrócie, czyli co warto wiedzieć:

Do jednego produktu spożywczego dodaje się przeciętnie 3,5 różnych substancji dodatkowych. Najwięcej jest ich w wyrobach cukierniczych, napojach bezalkoholowych i przetworach mięsnych.

  • Do najbardziej szkodliwych ulepszaczy należą:

    • E 110 w marmoladach, żelach, gumach do żucia,

    • E 133 w warzywach konserwowych,

    • E 210 w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych, sosach owocowych i warzywnych,

    • kwas octowy (E 260) w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach,

    • chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) w przyprawach.

  • Najpopularniejszą modyfikowaną genetycznie rośliną jest pomidor, kukurydza i soja.

  • Najmniej nawozów wchłaniają warzywa takie jak pomidor, ogórek, cebula, marchew, seler i brokuły.

  • Przegotowanie wody nie zawsze daje gwarancję pozbycia się wszystkich szkodliwych dla zdrowia substancji.

Ciekawe strony internetowe:

  1. Ford Info: http://www.food-info.net/pl/

  2. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów: https://www.uokik.gov.pl/
  3. Federacja Konsumentów: http://www.federacja-konsumentow.org.pl/

  4. Zdrowa żywność: http://www.zdrowa-zywnosc.net.pl/

Laura Goncerz

Magazyn "płyń POD PRĄD” jest ogólnopolskim bezpłatnym kwartalnikiem studenckim z corocznym numerem specjalnym - STARTER dla studentów pierwszego roku. Magazyn trafia w potrzeby studentów używając różnorodnych form, takich jak: reportaże z ważnych wydarzeń na uczelniach; wywiady ze studentami, psychologami, profesorami, ciekawymi ludźmi; prezentacje kół naukowych; porady dotyczące zachowania się w różnych sytuacjach w życiu studenckim. „płyń POD PRĄD” dotyka ważnych tematów w życiu społecznym studenta, takich jak nauka, wartości oraz relacje międzyludzkie. Chcesz do nas pisać? Napisz! redakcja(at)podprad.pl Chcesz by objąć patronatem wydarzenie studenckie? Napisz do Marty! Marta Chelińska mchelinska(at)hotmail.com Kontakt do naczelnej - Katarzyny Michałowskiej: naczelna(at).podprad.pl

Komentarze

Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz także Poradniki

Na górę