Słodkości nigdy za wiele, czyli Przepis na miłość
Składniki:
1. Kilka listków zbiegu okoliczności.
2. Odrobina magii.
3. Szklanka zrozumienia.
4. Pudełko czekoladek.
5. Łyżeczka cierpliwości.
Wszystko razem wymieszać i ukryć głęboko w sercu, następnie poczekać, aż wyrośnie miłość.
Angélique Delange (Isabelle Carré) młoda kobieta, mistrzyni w tworzeniu wyśmienitych czekoladek ze względu na swoją nieśmiałość ukrywa talent. Pewnego dnia podejmuje pracę jako handlowiec w fabryce czekolady Jean-René Van Den Hugde (Benoît Poelvoorde). Początkowo pracodawca stwarza pozory pewnego siebie, surowego i władczego, jednakże jak się później okazało ma wiele wspólnego z Angélique. Czy dwoje nadwrażliwych ludzi może połączyć miłość? Czy Angélique ośmieli się wyjawić swój sekret? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi, a podobał się Wam bajkowy nastrój w Amelii, to ten film również Was nie zawiedzie.
Film jest przepełniony ciepłem i słodyczą. Zarówno wygląd, jak i zachowanie bohaterów rozśmiesza i rozczula. Urocze próby konwersacji i zbliżenia się do siebie dwoje ludzi nieraz wywołują uśmiech na twarzy. Również muzyka odgrywa w tym filmie istotną rolę. Kiedy Angélique zaczyna śpiewać, aby dodać sobie otuchy ukazuje swoją wrażliwą acz słodką naturę.
Film chodź przewidywalny to jednak nie pozwala oderwać się widzowi od ekranu. Stworzony dla miłośników komedii romantycznych, słodkości, ale i nie tylko. Polecam!
Ewa Górecka
TYTUŁ ORYGINALNY: Les émotifs anonymes
PREMIERA: 21 października 2011 (Polska) 9 listopada 2010 (Świat)
GATUNEK: komedia romantyczna
REŻYSERIA: Jean-Pierre Améris
SCENARIUSZ: Jean-Pierre Améris, Philippe Blasband
MUZYKA: Pierre Adenot
ZDJĘCIA: Gérard Simon
OBSADA: Benoît Poelvoorde , Isabelle Carré (była nominowana do Cezara w kategorii najlepsza aktorka), Lorella Cravotta , Lise Lamétrie , Swann Arlaud , Pierre Niney , Stéphan Wojtowicz i inni.
(Ewa Górecka)