Ramen. Smak wspomnień w kinach od 11 listopada
„Ramen. Smak wspomnień” to kolejna po „Kwiecie wiśni i czerwonej fasoli” uczta dla nienasyconych smakoszy oraz nieuleczalnych romantyków.
Prezentowany w sekcji Kino Kulinarne 68. MFF w Berlinie film, jest nowym obrazem najsłynniejszego singapurskiego reżysera Erica Khoo, autora głośnej animacji „Tatsumi”, „12 pięter” i „Bądź ze mną”.
W kinach od 11 stycznia 2019
Masato jest młodym kucharzem specjalizującym się w ramenach. Po nagłej śmierci swojego oschłego ojca, chłopak pakuje walizkę i przeprowadza się z japońskiego Takasaki do Singapuru, gdzie ma nadzieję odkryć tajemnicę związku swoich rodziców.
Bohater ma przy sobie czerwony notatnik – pełen refleksji i starych zdjęć – pozostawiony przez swoją singapurską matkę, która zmarła, gdy Masato miał zaledwie dziesięć lat.
W Singapurze kucharz poznaje Miki, japońską blogerkę i samotną matkę, która pomaga mu odnaleźć wuja Wee ze strony matki, właściciela restauracji Bak Kut Teh. Przy okazji Masato odkrywa, że jego babka Lee wciąż żyje i posiada klucz do tyleż romantycznej, co burzliwej historii miłosnej rodziców chłopaka.
Masato wraz babcią spróbują wzajemnie wyleczyć swoje skołatane dusze w kuchni, gdzie wspólnie przygotowywane posiłki staną się czymś więcej niż sumą składników.
Przepyszny.
Maggie Lee, Variety
Piękny film o przebaczeniu i pojednaniu.
Deborah Young, Hollywood Reporter
Film dla nienasyconych smakoszy i nieuleczalnych romantyków.
Allan Hunter, Screen International
Wzruszająca saga rodzinna i opowieść o pojednawczej mocy gotowania w jednym.
OutNow
Kino singapurskie w najsmaczniejszym wydaniu.
Oliver Armknecht, Film Rezensionen
