Prapremiera filmu „Kraina miodu” i spotkanie z pszczelarzem Mieczysławem Białobrzeskim
Zapraszamy na pokaz specjalny „Krainy miodu”, wielkiego zwycięzcy festiwalu Sundance oraz tegorocznej edycji Millennium Docs Against Gravity, gdzie film Ljubomira Stefanova i Tamary Kotevskiej zdobył aż cztery statuetki, w tym Nagrodę Prezydenta Miasta Gdyni. „Kraina miodu” jest macedońskim kandydatem do Oscara.
Po projekcji spotkanie z pszczelarzem Mieczysławem Białobrzeskim, który opowie o tym, kto może hodować pszczoły i jak wybrać dobry miód? Ostatnie słoiki tegorocznego miodu będzie można kupić na miejscu. Film wejdzie do polskich kin 20 grudnia.
data: 13 grudnia 2019 (piątek)
godzina: 18:00
miejsce: Gdyńskie Centrum Filmowe, sala Warszawa, Pl. Grunwaldzki 2, Gdynia
wstęp: bilety do nabycia w kasie i na stronie Gdyńskiego Centrum Filmowego
oraz tutaj: https://bit.ly/37sSCVU
Spotkanie poprowadzi Przemek Rydzewski
Czy pszczoły poszły spać? Jak to w ogóle się robi i czy każdy z nas może zostać pszczelarzem? Dlaczego ule stoją nie tylko na polach i w sadach owocowych, ale też na dachach domów w miastach, nawet w centrum Warszawy? No i jak wybrać I kupić dobry miód? Jak odróżnić wielokwiatowy od rzepakowego, lipowego, a przede wszytkom: jak kupić ten naprawdę „prawdziwy”?
O filmie:
KRAINA MIODU
Honeyland
reż. Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska/Macedonia Północna/2018/87 min.
50-letnia Hatidze mieszka ze schorowaną matką w górskiej wiosce gdzieś w Bałkanach. Nie mają dostępu do prądu ani bieżącej wody. Kobieta utrzymuje się z produkcji miodu. Nie wykorzystuje jednak pszczół, respektując przyrodę i zasadę „połowa dla mnie, połowa dla was”. Pewnego dnia do jej okolicy wprowadza się wielodzietna rodzina. Nowi sąsiedzi również zaczynają hodować pszczoły, ale szacunek zastępuje twardy biznes i maksymalna eksploatacja. Czy Hatidze uda się zmienić ich podejście? Tym bardziej, że jeden z chłopców jest wyraźnie pod jej wrażeniem…
Mieczysław Białobrzeski – pszczelarz, prowadzi w pełni ekologiczną rodzinną pasiekę na Mazurach. Stosuje tradycyjne, nieprzemysłowe metody. Pszczoły otoczone są czułą opieką. Miód jest całkowicie naturalny, bez dodatku cukru i wody, niepodgrzewany. Miodobranie odbywa się dwa razy w roku – w maju i w lipcu.