Nasz profile

CiekawiNauki – Olej palmowy w środowisku i żywności

Patronaty

CiekawiNauki – Olej palmowy w środowisku i żywności

CiekawiNauki – Olej palmowy w środowisku i żywności

Czym z perspektywy nauki jest olej palmowy? Dlaczego jest najpowszechniej stosowanym tłuszczem roślinnym na świecie? Dlaczego jest często wykorzystywany przez producentów żywności i kosmetyków? Czy możemy ograniczyć negatywny wpływ produkcji tego surowca na środowisko naturalne?
Poznaj fakty, fake newsy i zadaj pytania ekspertom.

Wydarzenie odbędzie się 28.02.2020 na Politechnice Gdańskiej (Audytorium Novum). Start: 18.00

Celem spotkania #CiekawiNauki – Olej palmowy w środowisku i żywności jest zaprezentowanie tematu w szerokiej perspektywie. Przedstawimy fakty, dane naukowe statystyczne.

Dyskusja toczyć się będzie wokół 3 zagadnień:
– technologii obróbki oleju palmowego i jego właściwości. Specjaliści omówią pojęcia rafinacji, uwodornienia oraz wskażą różnice między tymi procesami. Poznamy powody, dla których olej palmowy jest tak popularnym surowcem w przemyśle spożywczym.
– zdrowotnych skutków spożywania oleju palmowego.
Dowiemy się m.in.: do jakich schorzeń doprowadzić może nadmierne spożywanie tłuszczów, w tym oleju palmowego, oraz jakie związki występujące w jego składzie mogą wpływać na nasze zdrowie; jak rozpoznać na etykiecie produktu, czy olej palmowy zawiera izomery trans.
– ochrony środowiska.
Reprezentanci EPOA i WWF Polska wskażą największe zagrożenia związane z niezrównoważoną uprawą palmy olejowej (wylesianie, utrata lasów deszczowych, wymieranie gatunków orangutanów, słoni etc.). Zaprezentują, na czym polega zrównoważona produkcja oleju palmowego i wskażą produkty zawierające certyfikowany surowiec.

Ciekawostką będzie prezentacja oleju palmowego – każdy z uczestników będzie mógł zobaczyć z bliska próbki nieprzetworzonego surowca, oleju poddanego rafinacji, jak również poszczególne frakcje oleju palmowego.

PRELEGENCI
W spotkaniu udział wezmą:
– dr inż. Agata Sommer i dr inż. Karol Parchem (Politechnika Gdańska)
– mgr inż. Agata Studzińska i mgr inż. Grzegorz Muszyński (Olenex w imieniu European Palm Oil Alliance)
– prof. dr hab. Krzysztof Krygier (były Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Żywności SGGW, członek Rady Naukowej Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego) i Marta Grzybowska (WWF Polska w imieniu Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego).

WSTĘP WOLNY, LICZBA MIEJSC OGRANICZONA.
Rejestracja: https://bilety.pg.edu.pl/event/ciekawinauki-olej-palmowy/
Wstęp na wydarzenie możliwy jest po okazaniu biletu: wydrukowanego bądź na ekranie urządzenia mobilnego.

Patronat medialny: Pod Prąd
Więcej informacji: https://pg.edu.pl/otwarta

Redakcja Pod Prąd

Magazyn "płyń POD PRĄD” jest ogólnopolskim bezpłatnym kwartalnikiem studenckim z corocznym numerem specjalnym - STARTER dla studentów pierwszego roku. Magazyn trafia w potrzeby studentów używając różnorodnych form, takich jak: reportaże z ważnych wydarzeń na uczelniach; wywiady ze studentami, psychologami, profesorami, ciekawymi ludźmi; prezentacje kół naukowych; porady dotyczące zachowania się w różnych sytuacjach w życiu studenckim. „płyń POD PRĄD” dotyka ważnych tematów w życiu społecznym studenta, takich jak nauka, wartości oraz relacje międzyludzkie. Chcesz do nas pisać? Napisz! redakcja(at)podprad.pl Chcesz by objąć patronatem wydarzenie studenckie? Napisz do Marty! Marta Chelińska mchelinska(at)hotmail.com Kontakt do naczelnej - Katarzyny Michałowskiej: naczelna(at).podprad.pl

Komentarze

Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zobacz także Patronaty

Na górę