CiekawiNauki – Olej palmowy w środowisku i żywności
Czym z perspektywy nauki jest olej palmowy? Dlaczego jest najpowszechniej stosowanym tłuszczem roślinnym na świecie? Dlaczego jest często wykorzystywany przez producentów żywności i kosmetyków? Czy możemy ograniczyć negatywny wpływ produkcji tego surowca na środowisko naturalne?
Poznaj fakty, fake newsy i zadaj pytania ekspertom.
Wydarzenie odbędzie się 28.02.2020 na Politechnice Gdańskiej (Audytorium Novum). Start: 18.00
Celem spotkania #CiekawiNauki – Olej palmowy w środowisku i żywności jest zaprezentowanie tematu w szerokiej perspektywie. Przedstawimy fakty, dane naukowe statystyczne.
Dyskusja toczyć się będzie wokół 3 zagadnień:
– technologii obróbki oleju palmowego i jego właściwości. Specjaliści omówią pojęcia rafinacji, uwodornienia oraz wskażą różnice między tymi procesami. Poznamy powody, dla których olej palmowy jest tak popularnym surowcem w przemyśle spożywczym.
– zdrowotnych skutków spożywania oleju palmowego.
Dowiemy się m.in.: do jakich schorzeń doprowadzić może nadmierne spożywanie tłuszczów, w tym oleju palmowego, oraz jakie związki występujące w jego składzie mogą wpływać na nasze zdrowie; jak rozpoznać na etykiecie produktu, czy olej palmowy zawiera izomery trans.
– ochrony środowiska.
Reprezentanci EPOA i WWF Polska wskażą największe zagrożenia związane z niezrównoważoną uprawą palmy olejowej (wylesianie, utrata lasów deszczowych, wymieranie gatunków orangutanów, słoni etc.). Zaprezentują, na czym polega zrównoważona produkcja oleju palmowego i wskażą produkty zawierające certyfikowany surowiec.
Ciekawostką będzie prezentacja oleju palmowego – każdy z uczestników będzie mógł zobaczyć z bliska próbki nieprzetworzonego surowca, oleju poddanego rafinacji, jak również poszczególne frakcje oleju palmowego.
PRELEGENCI
W spotkaniu udział wezmą:
– dr inż. Agata Sommer i dr inż. Karol Parchem (Politechnika Gdańska)
– mgr inż. Agata Studzińska i mgr inż. Grzegorz Muszyński (Olenex w imieniu European Palm Oil Alliance)
– prof. dr hab. Krzysztof Krygier (były Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Żywności SGGW, członek Rady Naukowej Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego) i Marta Grzybowska (WWF Polska w imieniu Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego).
WSTĘP WOLNY, LICZBA MIEJSC OGRANICZONA.
Rejestracja: https://bilety.pg.edu.pl/event/ciekawinauki-olej-palmowy/
Wstęp na wydarzenie możliwy jest po okazaniu biletu: wydrukowanego bądź na ekranie urządzenia mobilnego.
Patronat medialny: Pod Prąd
Więcej informacji: https://pg.edu.pl/otwarta